RoLano W. BuURRIs
ATTORNEY GENERAL
" STATE OF ILLINOIS

FILE NO. 91-024 \

JUDICIAL SYSTEM:
Child Support Collection Fee

Honorable Craig DeArmond
State’s Attorney, Vermilion ™gount
7 North Vermilion St.

Danville, Illinois 618

Dear Mr. DeArmond:
I have yo ein you inquire whether a

person who is orderkd ild support or maintenance in

red to pay a collection fee to the.

circuit c)Yeyk for ea€h\ case. For the reasons hereinafter
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n that the clerk may collect a separate
ach case in which an order is entered.

Subsection 27.1(u) (3) of the Clerks of Courts Act

(Ill. Rev, Stat. 1989, ch. 25, par. 27.1(u)(3), as amended by

500 South Second Street, Springfield, Hllinois 62706 217-782-1090 » TDD 217-785-2771 « FAX217-782-7046
100 West Randolph Street, Chicago, lllinois 60601 312-814-3000 + TDD 312-814-7123 « FAX312-814-3806
! A




Honorable Craig DeArmond -2-

Public Acts 86-1386, effective September 10, 1990; 86-1447,
effective November 29, 1990; and 86-1475, effective January 10,

1991) provides:

"(3) In maintenance and child support
matters, the Clerk may deduct from each payment
an amount equal to the United States postage to
be used in mailing the maintenance or child
support check to the-recipient. 1In such cases,
the Clerk may collect an annual fee of up to $36
from the person making such payment for
administering the collection and distribution of
maintenance and child support payments. Such sum
shall be in addition to and separate from amounts
ordered to be paid as maintenance or child
support and shall be deposited in a separate
Maintenance and Child Support Collection Fund of
which the clerk shall be the custodian, ex
officio, to be used by the clerk to further
maintenance and child support collection efforts
in his office. Unless paid in cash or pursuant
to an order for witholding, the payment of the
fee shall be by a separate instrument from the
support payment and shall be made to the order of
the Clerk."

The primary purpose of statutory construction is to
ascertain and give effect to the intent of the General

Assembly. (People v. Boykin (1983), 94 Ill. 2d 138, 141.) 1In

determining legislative intent, the statutory language must
first be considered. (Boykin, 94 Ill. 24 at 141.) If that
language is clear, it will be given effect without resort to

other aids of construction. People v. Robinson (1982), 89 Ill.

2d 469, 475-76.
Subsection 27.1(u) (3) of the Clerks of Court Act

provides, with respect to maintenance and child support
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matters, that, "[i]n such cases, the clerk may collect an
annual fee" of up to $36. That language indicates that the fee
is to be charged with respect to each case, whether or not the
person making the payment in one case may also be making a
payment in another case.

In the only reported decision discussing the intent of
subsection 27.1(u) (3), the Appellate Court stated, in

Authenreith v. Watts (1989), 183 Ill. App. 3d 934 937:

Wk % %

The obvious intent of the enacted
legislation is to alleviate the costs to the
counties of the required collection of child
support and maintenance payments by assessing a
fee on those parties who make these payments. To
this end, section 27.1(u) (3) provides that all
parties making these payments shall pay this fee
when it is authorized by the respective county
board. It is also evident that this fee is to go
into effect without any required court action, as
it is contained in section 27.1. This section
sets forth over 50 different fees the circuit
clerk is to collect, without the necessity of a
court order, for providing various services.

* % % L1}

As noted therein, the purpose of subsection 27.1(u) (3) is to
authorize the imposition of a service fee to help the county
defray the costs of collection of child support and maintenance
payments.

There are separate costs associated with the

collection of child support or maintenance payments regardless
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of whether the subject of the order may also be under other
orders of payment in other cases. If the Clerk was limited to
the imposition of a single fee covering all orders of payment
which had been entered, the costs of the services performed
Qould not be recouped. That construction would not be
consistent with the purpose of the statute and its language.
Therefore, it is my opinion that the collection fee provided
for in subsection 27.1(u) (3) is applicable to each case in
which maintenance or support payments have been ordered,
without regard to the identity of the payor or whether a
particular payor is required to make payments in more than one

case.
Respectfully yours,

Al S Bl

ROLAND W. BURRIS
ATTORNEY GENERAL




